top of page

Második szabadidomítónap a Bottyánban

Idén Június 18-án immár második alkalommal került megrendezésre a Fiatal Szabadidomítók Közösségének (FSzK) Bottyán Equus lómenhelyen tartott nyílt napja.

A Bottyán Equus a legjelentősebb ilyen, kifejezetten lovakkal foglalkozó szervezet Magyarországon, már több mint 120 egyedet mentettek ki szörnyű körülmények közül. Az esemény célja a menhely és az örökbefogadásra váró lovak népszerűsítése volt, éppen ezért nem saját lovaikkal és előre megtervezett bemutatóval várták az érdeklődőket, hanem a menhely lakóinak segítségével, kizárólag a mentett lovakkal tartották meg az előadást. Fontos megjegyezni, hogy bár a menhelyen a lovakat rendkívül szeretik és gondozzák, senki sem képzi őket, így mindegyikük teljesen nyersnek mondható. A tagok közül öten dolgoztak egy-egy lóval, Bonifert Rita Csutival, Nyárasdi Mariann Jana Bonddal, Jelenics Mercédesz Baileys-sel, Zsebe Zsuzsanna Blanche-sal , és Horváth Petra Sztálinnal.


Elsőként Petra dolgozott körkarámban szabadon a 7-8 év körüli ménnel, akit április elején mentett az egyesület, ő az egyik legfrissebb lakó, herélés után lesz majd örökbe fogadható. Előadása a szabad munka kezdeteiről, az első kontaktus kialakításáról, és ennek minél finomabb kivitelezéséről szólt. Arra buzdított, hogy lépjünk túl a csatlakozáson, és ne erre korlátozódjon a körkarámban, vagy szár nélkül történő munka, illetve hagyjuk el a szükségtelen mozdulatokat, és a hamis sztereotípiákat, amik a méneket övezik.


Ezután a nézők visszatértek a pályához, ahol a további tagok egyszerre jelentek meg lovaikkal, a kézen való munkáról szóló előadásaikat összefűzték, egymásra építették. Rita kezdte a sort Csutival, a menhely egyik legrégebbi lakójával. A barátkozós játék fontosságáról és alapjairól beszélt, majd röviden be is mutatta azokat. Ha már lovunk nem megismerkedett az eszközökkel és elfogadta azokat, akkor lehetséges tovább haladni, Merci a helyes nyomásra engedéssel vette át a szót. A lovak ösztönösen nyomásba dőlnek, ahogyan azt egy kiscsikó első vezetésekor is jól meg lehet figyelni, a csikó ösztönösen hátra és felfelé feszül, a tarkóját érő nyomásnak próbálva ellen tartani. Ezt a viselkedést a képzés során meg kell változtatni, a lónak a legkisebb nyomásra (pl csizmasegítségek) is engednie kell. Ennek az engedésnek az eléréséről is szólt Merci előadása, továbbá arról, hogy a nyomás-engedés egyik legfontosabb kulcsai a fokozatosság és az időzítés. Az álom gazdira váró Baileys készséges és együttműködő volt a bemutatás során, és bár egy éve nem dolgoztak vele, a tavaly tanultakról sem feledkezett meg.

Zsuzsi a feladatok színesítésével folytatta a nyílt napot, mivel a lovasok felelősségünk változatosságot vinni a hétköznapokba, kerülni a monotonitást, a ló számára is érdekessé tenni az edzést. Végül Jana Bonddal foglalkozott, akire sajnos eddig sajnos szintén hiába várt örökbefogadóra. Bond egy ijedős herélt, a ménesi rendben is hátul kullog, így kissé instabil alkat. Ez sajnos gyakran eredményezi azt, hogy ijedtségében megfeledkezik az ember személyes teréről, és fellöki a lovast, esetleg rálép, sérülést okoz. Számára az ismeretlen dolgok körüli lévő munka, a fólia, dobogó, a koncentrálás, illetve a figyelem Janára való összpontosítása okozott nehézségeket. Végül újra Ritáé volt a szó, összegezte a napot, majd zárásként néhány vállalkozó kedvű nézővel csoportkép is készült. A menhely dolgozói később külön megjegyezték, milyen jó volt látni, hogy az ilyesfajta foglalkozáshoz egyáltalán nem szokott lovak rendkívül készségesen reagáltak, és már ez alatt a fél nap alatt is látványosan fejlődtek. Az csapat átengedő, laza, az emberrel harmóniában együttműködő lovak képzésére törekszik, ezt az utat szeretné népszerűsíteni a lovasok körében a boldog lovasok és boldog lovak érdekében.


A cikk megjelent a Lovas Élet 2016. júliusi számában

írta: Horváth Petra

A Fiatal Szabadidomítók Közösségének írásai jogvédettek!

Minden gondolatunk tanítójellegű, de a teljesség igénye nélkül megfogalmazott írások személyes tapasztalataink alapján.

Lovakkal kapcsolatos ismereteinket álladóan bővítjük, így egy cikkünk sem mondható befejezett lezárt állításnak, a változtatás jogát fenntartjuk!

bottom of page